Den Japanske have
Nyd Danmarks største på 10.000 m2

Danmarks største japanske have

Haver er mange ting og rundt om i verden er der forskellige havetraditioner. En af de mest markante haveformer er den japanske. Haven er kendetegnet ved en høj grad af symbolik bag hvert eneste træ, sten og busk.

Vores japanske have er inddelt i 5 større og mindre haveafsnit: Vandrehaven, Meditationshaven, Sandhaven, Stenhaven og Murhaven, der hver rummer sin egen fortælling gennem formernes og planternes symbolik. Træd ind i en anden verden og gå på oplevelse i vores store smukke japanske have.

Oprindelse

Den japanske have er Danmarks største på i alt 10.000 m2. Den blev grundlagt i 1997, og var oprindeligt tegnet af havearkitekt H.C. Skovgård. I Den japanske have er der brugt mange tusinde tons smukke sten fra egnen, som i istiden var et morænelandskab.

Vandrehaven

Vandrehaven, også kaldet “Promenadehaven”, var kejserens have – stor og prægtig, hvor han kunne promenere og imponere sine gæster. Mystik, fantasi og rene linjer hører til denne haveform og ved indgangsportalen står en “Tsukubai” – et renselseskar. Her kan man vaske sine hænder og skylle sin mund således, at man er klar til et havebesøg med et rent sind.

Meditationshaven

Meditationshaven er den første rigtige havetype, der blev anlagt i Japan tilbage i 1600-tallet. Den blev anlagt ved munkenes klostre, så de kunne sætte sig ud og finde fred og fordybelse ved at se på det meget stilistiske landskab. Landskabet forestiller det store ocean med små øer. Haven er omkranset af en mur, så intet kan forstyrre roen.

Sandhaven

Sandhaven er japanernes “almindelige have” – her bliver fantasien levende med de små hvide sten, som symboliserer “vand”. Det hele skaber en harmoni mellem sjældne træer, klippede azaleaer og smukke sten. Her står også vores syv-stammede cypres, som er den eneste i verden.

Stenhaven

Stenhaven er et lille bjerglandskab med klippede fyrretræer omkranset af azalea og rhododendron, tempeltræ, Cornus Kousa (kornelbusk) og bambus. Man skal forestille sig, at vandet kommer oppe fra bjergene, løber videre ned i søen, og at stenene i søen er skibe.

Murhaven

Murhaven er inspireret fra Nanzen-ji-templets murhave i Kyoto med de formklippede træer. De store sten symboliserer “bjerge” – bemærk altid tre sten i forband, treenighedsstenene, som symboliserer Buddha (i midten) flankeret af den vise og den barmhjertige gud.

Symbolik

Rundt om i haverne er der opsat skilte, der fortæller om den symbolske betydning: F.eks. skildpadde-øen, der betyder “et langt liv” og trædestenene på græsset ligger som tranerne flyver på himlen, fyrretræerne i haven er klippet som skyer og buksbom som bjerge.

Japansk forår

Den japanske tradition byder på mange højtider året rundt. Det starter med kirsebærtræernes blomstring, hvor japanerne klæder sig pænt på og går tur, blandt andet langs filosofstien, hvor de byder foråret og lyset velkommen. En kirsebærlund kan du også opleve i Vandrehaven i april – med flere slags kirsebærtræer.