Danmarks største japanske have

Haver er mange ting og rundt om i verden har der været forskellige havetraditioner. En af de mest markante haveformer, er den japanske. Haven er kendetegnet ved en høj grad af symbolik bag hvert eneste træ, sten og busk.

Den japanske Have er inddelt i 5 større og mindre haveafsnit: Vandrehaven, Meditationshaven, Sandhaven, Stenhaven og Murhaven, der hver rummer sin egen fortælling gennem formernes og planternes symbolik. Træd ind i en anden verden og gå på oplevelse i vores store smukke japanske have. 

Oprindelse
Den japanskinspirerede have er Danmarks største, på i alt 10.000 m2. Den blev grundlagt i 1997, og var oprindeligt tegnet af havearkitekt H.C. Skovgård. I Den japanske Have er der brugt mange tusinde tons smukke sten fra egnen, som i istiden var et morænelandskab.


Vandrehaven
Vandrehaven, også kaldet “Promenadehaven”, var kejserens have – stor og prægtig, hvor han kunne promenere og imponere sine gæster. Mystik, fantasi og rene linjer hører til denne haveform og ved indgangsportalen står en “Tsukubai” – et renselseskar. Her kan man vaske sine hænder og skylle sin mund således, at man er klar til et havebesøg med et rent sind.

Meditationshaven
Meditationshaven er den første rigtige havtypee, der blev anlagt i Japan tilbage i 1600-tallet. Den blev anlagt ved munkenes klostre, så de kunne sætte sig ud og finde fred og fordybelse ved at se på det meget stilistiske landskab. Landskabet forestiller det store ocean med små øer. Haven er omkranset af en mur, så intet kan forstyrre roen.

Sandhaven
Sandhaven er japanernes “almindelige have” – her bliver fantasien levende med de små hvide sten, som symboliserer “vand”. Det hele skaber en harmoni mellem sjældne træer, klippede azalier og smukke sten. Her står også vores syv-stammede cypres, som er den eneste i verden.

Stenhaven
Stenhaven er et lille bjerglandskab med klippede fyrretræer omkranset af azalea og rododendron, tempeltræ, Kornus Kousa (kornelbusk) og bambus. Man skal forestille sig, at vandet kommer oppe fra bjergene, løber videre ned i søen, og at stenene i søen er skibe.

Murhaven
Murhaven er inspireret fra Nanzen-ji-templets murhave i Kyoto med de formklippede træer. De store sten symboliserer “bjerge” – bemærk altid tre sten i forband, treenighedsstenene, som symboliserer Buddha (i midten) flankeret af den vise og den barmhjertige gud. 


Symbolik
Rundt om i haverne er der opsat skilte, der fortæller om den symbolske betydning: F.eks. skildpadde-øen, der betyder “et langt liv” og trædestenene på græsset ligger som tranerne flyver på himlen, fyrretræerne i haven er klippet som skyer og buskbom som bjerge.


Japansk forår
Den japanske tradition byder på mange højtider året rundt. Det starter med kirsebærtræernes blomstring, hvor japanerne klæder sig pænt på og går tur, blandt andet langs filosofstien, hvor de byder foråret og lyset velkommen. En kirsebærlund kan du også opleve i Vandrehaven i april – med flere slags kirsebærtræer.

Info

Blomstringstider

April: Om foråret blomstrer kirsebærtræerne og de skønne, store magnolietræer fyldt med flotte hvide, rosa og lilla blomster, de tidlige rhododendron og azalieaer.

Maj: Her blomstrer rhododendron og azalea. Azalea bliver i Japan formklippet som bjerge, så de falder ind i naturen sammen med sten og træer. I midten af maj starter blomstringen af japanernes hellige blomst “træpæonen”, som er stor og skøn, den enkelte blomst har en kort blomstring.

Juni: De sene træpæoner blomstrer i starten af juni, og i denne måned blomstrer også iris langs søkanten imellem stenene og åkanderne i de japanske søer. Kornus Kausa træet er endnu et højdepunkt i haverne i slutningen af juni, de har en sky af specielle blomster med kun fire kronblade og en lille kugle i midten, som en “tennisbold”.

Juli/september: I disse to måneder er der fokus på de klippede buske og træer og hele designet i de japanske haver, der gør dem så smukke og æstetiske. Her er ingen blomstring.

Oktober: Det hele slutter med de gyldne efterårsfarver, der også er en stor højtid i Japan. Her er især Kornus Kausaens flotte røde bær i øjenfaldende, Compactus Benveds ildrøde blade og ahornens gule blade.